Kui palju kaloreid on süsivesikutega võrdne?

Toitumismärgistused näitavad süsivesikute, rasvade ja valkude kogust toidus, mitte nende toitainete põhjal saadud kaloreid. Selleks, et teha kindlaks, kui palju kaloreid pärineb süsivesikutest, peate teadma kaloreid ühe grammi süsivesiku kohta.

Kaloreid

Toidus hoitud energiat mõõdetakse kalorites. Iga toit sisaldab erinevat kogust energiat. Kõik kalorid annavad oma kehale sama palju energiat, olenemata toidutüübist, millest nad tulevad. Näiteks rasvkalorid omavad sama palju energiat kui proteiini kalorid.

Süsivesikud

Süsivesikud on makrotoitained, mis sisaldavad suhkruid. Kartul, riis, suhkur, siirup, mett, puuviljad, köögiviljad, täisterad, pähklid, seemned ja kaunviljad sisaldavad kõik süsivesikuid. Süsivesikud on esimene energiaallikas, mida teie keha kasutab oma energiavarustuse jaoks.

Kalorsed süsivesikutel

Iga gramm süsivesikuid sisaldab 4 kalorit. Kui toiduainete loetelus on 10 g süsivesikuid sisaldav toit, siis sisaldab see 40 süsihapet sisaldavat kalorit.