Östrogeen ja peavalud

Paljud naised, kes põevad peavalu, teavad seost nende ja nende menstruaaltsükli vahel. Vastavalt “Ameerika meditsiiniliidu ajakirjale” mõjutavad “menstruaal-migreeni” — migreeni, mis on seotud hormoonide taseme nihkumisega vahetult enne menstruatsiooni ja menstruatsiooni ajal, 50-60% naissoost migreenihaigetelt. Nende peavalu tekitavate kõikumiste eest vastutav hormoon on östrogeen. Sõltumata naise elustaadiumist – olenemata sellest, kas ta on menstruatsioonil, rase või siseneb menopausi; – östrogeeni kõikumine võib olla peavalu kurnav põhjus.

Peavalu-östrogeenühendus

18 protsenti naistest kannatab migreeni peavalu, võrreldes ainult 6 protsendiga meestest, mis viitab hormonaalsele seosele migreeni ja soo vahel. Peaaegu 40 aastat tagasi olid meditsiinilises ajakirjas “Neurology” esitatud teadlased hüpoteesiks, et kuna naised kannatavad rohkem peavalu Menstruatsiooniaeg, östrogeeni taseme järsk langus menstruatsiooni ajal, tõenäoliselt selliste peavalude põhjus. Nad näitasid, et kui naised, kes läbivad in vitro viljastamist, raviti ravimitega, mis vähendasid östrogeeni taset oma raviprotokolli osana, oli 82% naistest nõrkade peavalude.

Kuidas tekitab östrogeen peavalu?

Viimastel aastatel on teadlased püüdnud leida mehhanismi, mis selgitab, kuidas östrogeeni kõikumised võivad põhjustada peavalusid. Loomuuringutes mõjutavad östrogeeni taseme muutused põletiku ja neuroloogilise valu seotud geenide ekspressioonitasemeid. Need uuringud näitavad, et östrogeeni langus enne menstruatsiooni võib mõjutada põletikku ja neuroloogilist valu; “Kliiniliste uuringute ajakirjas” avaldatud katsed näitavad, et östrogeen mõjutab veresooni lämmastikoksiidi vabanemise kaudu. Migreenitest põevad naised näitavad enne menstruatsiooni kõrgendatud lämmastikoksiidi raja aktivatsiooni võrreldes nendega, kellel migreen ei põe. Seetõttu võivad muutused veresoontes reageerida lämmastikoksiidi vabanemise suurenemisele, mille põhjustab östrogeeni langus, võib menstruatsiooni ajal põhjustada peavalu.

Menstruatsioon ja sünnijärgne kontroll

Seos östrogeeni ja peavalude vahel on kõige ilmsem vahetult enne menstruatsiooni ja menstruatsiooni ajal. Kuna menstruatsioonitsükkel on prognoositav igakuine sündmus, on võimalik ennetava peavalu ravimit vahetult enne teie perioodi võtta. Huvitav on see, et paljud naised ravivad menopausi oma östrogeeniga seotud peavalusid, sest pärast menstruatsiooni lõppu püsib hormoonide sisaldus stabiilne; mõnikord võivad muutused östrogeeni tasemelt ka rasestumisvastaseid tablette põhjustada ka peavalu. Paljud naised kogevad hormoonidega seotud peavalude paranemist, kui nad alustavad rasestumisvastaseid tablette, kuid teised näitavad, et pillid on süüdlased. Kui kahtlustate, et teie rasestumisvastane võime võib põhjustada peavalu, pöörduge oma arsti poole, et muuta oma sünnituse kontrolli vorm.

Rasedus

Östrogeeni taseme muutused raseduse ajal võivad põhjustada mõnele naistele peavalu, kuid teistes on peavalu vähem. Östrogeen tõuseb dramaatiliselt raseduse alguses ja jääb kogu aeg püsivalt kõrgeks. Pidevalt püsiva östrogeeni taseme tõttu on paljudel migreenihaigetel raseduse ajal migreeni leevendamine. Vastupidi, pingepeavalud võivad suureneda. Kui olete rase ja põete peavalu, küsige oma arstilt, millised ravimid on teie jaoks ohutu.

Ravivõimalused

Mayo Clinic soovitab kasutada jää, masseerides lihaseid pea, kaela ja õlgade tagaküljel ning võtma üle-valuvaigisteid esimeste kaitseliinide vastu östrogeeniga seotud peavalude vastu. Kui need soovitused ei ole tõhusad, pidage nõu arstiga retseptiravimite kohta. Mõned neist ravimitest võetakse menstruatsioonile eelnevatel päevadel ennetavalt, kuid teised juhtuvad siis, kui peate end põnevat peavalu.