Faktid punaste moolide kohta

Punase mooli märgistamine nahal võib olla murettekitav. Teie mure tõenäoliselt keskendub kohapeal ja kas see on ohtlik. Kuigi sa oled mõistlik pöörata tähelepanu naha kasvule ja laigule, ärge paanitsege. Motiiv – mida meditsiinitöötajad kutsuvad nevusiks – on nahakahjustuse tüüp, mis tekib siis, kui teie naha värvaineid tootvad rakud kasvavad klastris. Need on tavaliselt ümmargused või ovaalsed, neid saab tõsta või lameda, võib olla must, pruun, roosa või punane. Enamik punaseid mooli ei ole vähkkasvajad. Lisaks võib punaste moolide puhul eksitada teisi tavalisi nahakahjustusi.

Atypical Moles

Enamik mooli ulatub helepruuni kuni tumepruunini. Kuid atüüpilised moolid – tuntud ka kui düsplastiline nevi – võivad sisaldada punaseid toone ja pruune. Need moolid sisaldavad tihti värvide segu, võivad olla punutud ja tavaliselt lamedad või veidi tõusvad. Servad on sageli ebaregulaarsed ja piir on fuzzy. Ebatüüpilised moolid on sageli suuremad kui tavalised moolid ja on sageli laiemad kui pliiatsi kustutuskaala laius. Nad võivad areneda igas vanuses ja esineda kogu kehas, kuigi need esinevad kõige sagedamini seljal, rindel ja peanahal. Ebatüüpilised moolid on kõige sagedamini õiglastel inimestel ja arst peab kontrollima, et nad ei oleks vähilised.

Spits Nevi

Spits Nevus on spetsiaalne moli tüüp, mis on sageli punane, roosa või helepruun, kuid see võib sisaldada värvide segu. Need kasvud tõusevad tavaliselt nagu kuppel ja kibuvad, kui kriimustatakse. Need tekivad kõige sagedamini peas, kaelal, kätel või jalgadel ja on tavaliselt vähem kui pool tolli. Nad arenevad kõige sagedamini õiglastel inimestel ja tavaliselt ilmuvad lapsepõlves, ehkki täiskasvanutel võib see esineda. Spits Nevus kasvab sageli kiiresti, kuid seda tüüpi mool ei ole levinud. Siiski võib mõnikord olla raske eristada Spitz nevus kasvaja nahakahjustusest. Arstid mõnikord eemaldavad Spits Nevus, et olla kindel, et see pole vähkkasvaja.

Cherry Angiomas

Cherry angiomaadid näevad välja nagu väikesed punased moolid, kuid tegelikult ei ole nad naha kasvu. Need on väikesed veresoonte kogud nahapinna lähedal. Need on tavaliselt üles tõstetud ja siledad ja ilmuvad kõige sagedamini rinnal, seljal ja õlavarrel. Cherry angiomas on väga levinud ja mõjutavad kõigi võistluste inimesi. Nad hakkavad tavaliselt ilmnema täiskasvanutel 30ndate või 40ndate aastate jooksul ja sageli suurenevad nende arv kasvava vanusega. Cherry angiomas ei ole vähkkasvajad. Kuna need koosnevad veresoovidest, kipuvad need närbuma.

Actinic keratoosid

Actiniinsed keratoosid ei ole moolid, vaid võivad neid meenutada. Tavaliselt punane või punakaspruun, need on karmid, ebakorrapärase kujuga, erksad servad ja erineva suurusega. Need kasvuhooned on tavaliselt peenestatud ja võivad kattuma, kuid tavaliselt tulevad nad tagasi. Actiniinsed keratoosid on enneaegsed ja tekivad tavaliselt päikesekahjustuse tõttu. Neid esineb kõige sagedamini päikese käes olevates piirkondades, sealhulgas nina, näo, kõrvade, peanaha ja käte vahel. Need esinevad kõige sagedamini õiglastel inimestel ja arenevad harilikult täiskasvanueas.

Hoiatused ja ettevaatusabinõud

Mitte kõik punased moolid ei tekita muret. Siiski on oluline, et arst kontrolliks võimalikult kiiresti iga uue või muutuva naha kasvu. Närvilisus, verejooks ja sügelemine võivad viidata nahavähi arengule. Samuti peab arst kontrollima mis tahes naha kasvu, mis on suurem kui pliiatsi kustutuskumm; Ülevaataja: Tina M. St. John, M.D.