Kõrgenenud lipiidid ja hüperlipideemia

Lipiidid on rasvased ained, mis ei saa veres lahustuda ja seetõttu ringlustavad vereringes keha. Organisatsioon vajab väikestes kogustes lipiide, et viia läbi arvukalt rakulisi protsesse ja erinevaid keha funktsioone. Kui lipiidide sisaldus on liiga kõrge, võib see suurendada südamehaiguste tekkeriski. Suurenenud lipiidide taset veres nimetatakse hüperlipideemiaks.

Lipiidide ja lipoproteiinide tüübid

Keha sisaldab nelja tüüpi lipiide. Need lipiidid hõlmavad kolesterooli, kolesterooli estreid, fosfolipiide ja triglütseriide. Lipoproteiinid on suured molekulid, mis transpordivad lipiide läbi vereringe. Samuti on olemas mitmeid saadaval olevaid lipoproteiine. Kõige tuntud lipoproteiinid on madala tihedusega lipoproteiinid ja suure tihedusega lipoproteiinid, mida tavaliselt nimetatakse vastavalt LDL- ja HDL-deks. Teisteks lipoproteiinideks on külomikronid, väga madala tihedusega lipoproteiinid või VLDL ja keskmise tihedusega lipoproteiinid või IDL.

Hüperlipideemia tüübid

Hüperlipideemiat võib liigitada erinevateks vormideks, mille alusel lipiidid veres tõusevad. Kui kõrgus hõlmab mitut lipiidide kategooriat, nimetatakse seda hüperlipideemiaks. Kui kolesterool on ainus lipiid, mis on veres tõusnud, nimetatakse seda hüperkolesteroleemiaks. Kõrge triglütseriidide sisaldus veres on hüpertriglütserideemia.

Põhjused

Suurenenud lipiidi taseme kõige sagedasemateks põhjusteks on ülekaal. Inimesed, kellel on ülekaaluline või rasvunud, kipuvad olema suuremad lipiidide tasemed kui terved kehakaaluga inimesed. Suurte küllastunud rasvade ja kolesterooli sisaldavate toitude puhul tekib ka hüperlipideemia areng. Teised hüperlipideemia põhjused hõlmavad teatud ravimeid, suitsetamist, ülemäärast alkoholitarbimist, kehalise kasvu puudumist ja kroonilisi haigusi nagu hüpotüreoidism, polütsüstiliste munasarjade sündroom ja neeruhaigus. Medline Plus’i sõnul võivad mitmed erinevad geneetilised häired organismis põhjustada ebanormaalseid lipiidide tasemeid.

Tüsistused

Hüperlipideemia võib põhjustada ateroskleroosi haigusseisundi tekkimist. Kui vere lipiidide sisaldus on kõrge, kahjustab see arterite seinu. Kui arterid on kahjustatud, on nad pehmete akumuleerumiste suhtes tundlikumad. Kui arteritel tekib naastud, võib see lõppkokkuvõttes kõveneda, põhjustades arterite elastsust ja paindlikkust. Karastatud arterid takistavad verevoolu ja võivad põhjustada pärgarteri haiguse tekkimist ja suurendada südameinfarkti ja insuldi võimalusi.

Ravi

Esimene samm hüperlipideemia ravimisel muudab dieeti ja elustiili erinevaid muutusi. Vere lipiidide taseme langetamisel on oluline küllastunud rasvade ja kolesterooli vältimine. Igapäevase kasutamise suurendamine, alkoholi tarvitamise vähendamine ja suitsetamisest loobumine on teised olulised sammud lipiidide taseme alandamiseks. Kui dieedi ja elustiili muutused ei ole piisavad, on saadaval kolesterooli ja triglütseriidide taseme alandamise ravimid. Rasketel juhtudel võib vajada operatsiooni normaalse verevoolu taastamiseks.